Introduction

Ένα θανατηφόρο σιντριβάνι στην καρδιά της Βαρκελώνης

Ένα θανατηφόρο σιντριβάνι στην καρδιά της Βαρκελώνης

Στην καρδιά της Καταλανικής πρωτεύουσας υπάρχουν 2 σιντριβάνια: το ένα μαγικό και το άλλο θανατηφόρο!


Το μαγικό βρίσκεται κοντά στην Plaza de Espanya και σχεδιάστηκε το 1928 από τον Carles Buïgas i Sans. Σήμερα, οι επισκέπτες στέκονται μπροστά του για να βγάλουν μια φωτογραφία και να θαυμάσουν από κοντά ένα φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό θέαμα.


Ανεβαίνοντας τον λόφο Montjuic και αφήνοντας πίσω το μαγικό σιντριβάνι, βρίσκεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Joan Miró. Εκεί μας περιμένει ένα διαφορετικό σιντριβάνι που αντί για τρεχούμενο νερό έχει υδράργυρο! Ο Alexander Calder δημιούργησε ένα από τα πιο θανατηφόρα έργα τέχνης που υπάρχουν σήμερα. Το σιντριβάνι μέσα σε μια γυάλινη προθήκη προστατεύει τους επισκέπτες από την εξαιρετικά τοξική ουσία δίνοντας ταυτόχρονα έναν μοναδικό χαρακτήρα στο μνημείο.

Alexander Calder – Σιντριβάνι υδράργυρος


Για ποιο λόγο όμως να δημιουργήσει κάποιος ένα σιντριβάνι με υδράργυρο;
Ο υδράργυρος, λόγω των ασυνήθιστων ιδιοτήτων του, ανέκαθεν ασκούσε μια γοητεία σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Φυσικά, αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν ότι η δηλητηρίαση από υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες ή θάνατο. Στις αρχές του 20ου αιώνα η εξόρυξη υδραργύρου ήταν μια επικερδής επιχείρηση και η ζήτηση ήταν υψηλή. Εκείνη την εποχή ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία υδραργύρου στον κόσμο ήταν αυτό της ισπανικής πόλης Almadén.
Το 1936 ξεσπά ο ισπανικός εμφύλιος με τον Φράνκο να βγαίνει νικητής το 1939, σηματοδοτώντας την αρχή της δικτατορίας του. Τα χρόνια του εμφυλίου, τα στρατεύματα του Φράνκο εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην πόλη Almadén και πολιόρκησαν το ορυχείο υδραργύρου κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να στερηθεί η ισπανική κυβέρνηση τα οικονομικά έσοδα από την εξαγωγή υδραργύρου, καθώς και την πρόσβαση στο μέταλλο που χρειαζόταν για την κατασκευή πυροβόλων όπλων.
Παλεύοντας να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης, η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση ανέθεσε στον καλλιτέχνη Alexander Calder να δημιουργήσει ένα μνημείο που καταγγέλλει την πολιορκία του Almadén και που θα παρουσιαζόταν στην Παγκόσμια Έκθεση του 1937 στο Παρίσι. Το σιντριβάνι ήταν ένα γλυπτό αντίστοιχο της Guernica, της διαμαρτυρίας του Πάμπλο Πικάσο ενάντια στις φρικαλεότητες του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Το σιντριβάνι λοιπόν του Calder αποτελεί μια θανατηφόρα υπενθύμιση του ταραγμένου παρελθόντος της Ισπανίας.

0 comments on “Ένα θανατηφόρο σιντριβάνι στην καρδιά της Βαρκελώνης

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.