Introduction

Ισπανικά μαθήματα online: Pop corn Vs Πατλάκια

μαθηματα ισπανικων - skype

Ισπανικά μαθήματα online: Pop corn Vs Πατλάκια

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που το καλαμπόκι καλλιεργούνταν από τους αυτόχθονες της αμερικανικής ηπείρου πολύ πιο πριν αυτοί ανακαλυφθούν από τον Κολόμβο. Το φυτό αυτό, που δεν έμοιαζε με το σύγχρονο καλαμπόκι, οι ντόπιοι το ονόμαζαν μαχίθ (maíz: καλαμπόκι) και το αντίκρυσαν για πρώτη φορά οι Ισπανοί με τον Κολόμβο τον Νοέμβριο του 1492. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το φυτό αυτό καλλιεργούνταν ήδη, τόσο από τους Αζτέκους όσο και από τους Μάγια και τους Ίνκας. Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής η καλλιέργεια του διαδόθηκε στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελληνική ονομασία του, «αραβόσιτος», σημαίνει «ο σίτος (σιτάρι) των Αράβων» και εισήχθη στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο Popped Culture: Μια κοινωνική ιστορία του Popcorn του Andrew Smith. Εκεί λοιπόν διάβασα πως “…πιθανότατα, φαλαινοθήρες της Βορείου Αμερικής πήγαν στη Χιλή, βρήκαν ποικιλίες ποπ κορν, τις πήραν και σκέφτηκαν ότι θα ήταν ωραίο να τις φέρουν στη Νέα Αγγλία στις αρχές του 19ου αιώνα…” Το ποπ κόρν έφτασε στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής και η διάδοση του  ήταν τέτοια που το 1848 συμπεριλήφθηκε στο λεξικό ως λήμμα (Dictionary of Americanisms: Bartlett, John Russell). Παρόλο που το Popcorn είχε κυριολεκτικά κατακλείσει την αγορά και ήταν διαθέσιμο παντού απουσίαζε από τα θέατρα.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με το popcorn, λέει ο Smith, επειδή προσπαθούσαν να αντιγράψουν τα πραγματικά θέατρα. Το ποπ κορν χαλούσε την εικόνα (θόρυβος και σκουπίδια) με το υψηλό πελατολόγιο που προσπαθούσαν να πλασάρουν οι ιδιοκτήτες από τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Δυο όμως γεγονότα συντέλεσαν στην θεαματική διάδοση του ποπ κορν στους κινηματογράφους. Από τη μια, το 1928 οι κινηματογραφικές ταινίες απέκτησαν ήχο διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το κοινό τους σε αντίθεση με τον βουβό κινηματογράφο και από την άλλη η Μεγάλη Ύφεση!

Οι πλανόδιοι πωλητές άρχισαν να συρρέουν έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες ή τις αίθουσες του θεάτρου με τα καροτσάκια τους πάνω στα οποία υπήρχε μια μηχανή ποπ κορν! Εκμεταλλεύτηκαν ταχύτατα αυτή την εξέλιξη σε τέτοιο βαθμό που στο ίδιο βιβλίο ο Smith αναφέρει ότι υπήρχε κάποιος στην είσοδο από το σινεμά που έψαχνε τους πελάτες αν έφερναν ποπ κορν «λαθραία» μέσα στις αίθουσες!

Στο τέλος όμως οι κινηματογράφοι προσαρμόστηκαν στις νέες ανάγκες. Έτσι έφτιαξαν ένα ειδικό χώρο, λίγο πριν την είσοδο στις αίθουσες, όπου πουλούσαν ποπ κόρν. Όσοι προσαρμόστηκαν και άρχισαν να πουλούν ποπ κορν και άλλα σνακ κατάφεραν να επιβιώσουν της Μεγάλης Ύφεσης. Στις αρχές τις δεκαετίας του 50 όμως το ποπ κορν άρχισε να εμφανίζει πτώση καθώς η τηλεόραση έκανε την εμφάνιση της… Σιγά σιγά ο κόσμος στον κινηματογράφο μειωνόταν και μαζί και η κατανάλωση σε ποπ κορν.

Όμως το Popcorn δεν καταναλωνόταν στα σπίτια λόγω της δυσκολίας που είχε για να γινεί. Την λύση έδωσε η  Ez Pop.  Το 1970 κυκλοφόρησε το ομώνυμο σήμα popcorn της Orville Redenbacher. Το 1981, η General Mills έλαβε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια τσάντα ποπ κορν μικροκυμάτων, με την κατανάλωση του popcorn να παρατηρεί απότομη αύξηση τα επόμενα χρόνια. Σήμερα το ποπ κορν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ παγκοσμίως και καταναλώνεται σε όλο και περισσότερους χώρους.

Έψαξα λοιπόν για ονομασίες σε διάφορα μέρη του Ισπανόφωνου κόσμου και επέλεξα 12 ονομασίες. Σχετικά με τις ελληνικέ ονομασίες αν και βρήκα αρκετές κάποιες ίσως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επειδή όποιον και να ρωτούσα μου έδινε μια διαφορετική εκδοχή! Οπότε…για τις ανάγκες του βίντεο…κάποιες επιλογές πόλεων ήταν τυχαίες! Αν ξέρετε και άλλες ονομασίες αλλά και την πόλη μην διστάσετε να μου στείλετε μήνυμα. Προς το παρόν ας απολάυσουμε το βίντεο!

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

Hiscock, P. (2004). Popped Culture: A Social History of Popcorn in America. By Andrew F. Smith.(Washington, Smithsonian Institution Press, 2001

Popped Culture: A Social History of Popcorn in America. By Andrew F. Smith.(Washington, Smithsonian Institution Press, 2001 [University of North Carolina Press, 1999]

0 comments on “Ισπανικά μαθήματα online: Pop corn Vs Πατλάκια

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.