Introduction

Ισπανικά μαθήματα online: Το φεστιβαλ του Σαν Φερμίν

san fermin

Ισπανικά μαθήματα online: Το φεστιβαλ του Σαν Φερμίν

Τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου συγκεντρώνει από σήμερα και για τις επόμενες 9 ημέρες η Pamplona ή Ιρούνια στα βασκικά. Η πόλη είναι διάσημη για το Φεστιβάλ «San Fermín», το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 15 Ιουλίου.

Κατά τις ημέρες αυτές η πόλη καταστρέφεται στην κυριολεξία από το τρέξιμο των ταύρων γνωστό και ως Encierro. Ένα φεστιβάλ που απέκτησε λογοτεχνική σημασία το 1926 όταν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε το «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά»

Οι ρίζες του ξεκινούν από την επιθυμία των κατοίκων να τιμήσουν τον προστάτη της Άγιο Φερμίν αλλά από τότε το έθιμο αυτό έχει γίνει μια πρόκληση κάθε χρόνο για τους πιο θαρραλέους τουρίστες.

Η ημέρα του «chupinazo» ο καθένας ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους φορώντας ένα κόκκινο φουλάρι, σε συνδυασμό με μια στολή ενός καθαρού λευκού χρώματος. Το «chupinazo ή txupinazo» είναι το πιο σημαντικό πυροτεχνήματα του φεστιβάλ!

 

Όλα ξεκινούν στις 6 Ιουλίου το μεσημέρι από το μπαλκόνι του Δημαρχείου, συνωστισμός ανθρώπων περιμένουν την έναρξη των δραστηριοτήτων. Το πρώτο chupinazo, δηλαδή το πρώτο πυροτέχνημα, το ρίχνει διαφορετικό πρόσωπο κάθε χρόνο που επιλέγει ο δήμαρχος.

Προτού ξεκινήσουν, ζητούν την προστασία του Αγίου, ψάλλοντας τρεις φορές: «Άγιε Φερμίν, ζητάμε από εσένα τον προστάτη μας, να μας καθοδηγήσεις σ’ αυτή τη δοκιμασία και να μας δώσεις την ευλογία σου»

Στη συνέχεια μουσική δίνει το ρυθμό και το πλήθος αρχίζει να χορεύει και να παραληρεί πετώντας τοματοχυμό (ή ό,τι άλλο βρει) δημιουργώντας ένα βαθύ κόκκινο χρώμα στην πλατεία! Παράλληλα όλοι κουνάνε τα κόκκινα μαντίλια και το πλήθος τραγουδά και χορεύει ως ένδειξη χαράς και συγκίνησης!

 

Μια διαδρομή 875 μέτρων που ποτέ δεν ξέρεις πώς θα τελειώσει… Από το βράδυ της 7ης Ιουλίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης οι ταύροι ξεχύνονται στους δρόμους της Παμπλόνα και το κυνηγητό ξεκινάει.

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους πιο “τρελλούς”, που βρίσκονται στην «αρένα» και τρέχουν μανιωδώς… και σε αυτούς που έχουν κλείσει θέση στα μπαλκόνια (Ναι, καλά διάβασες) για να παρακολουθούν τους “τρελλούς”.

Οι ταυρομάχοι συγκεντρώνονται μπροστά στο άγαλμα του Σαν Φερμίν και ψάλλουν ζητώντας να τους κρατήσει σώους και υγιείς, ενώ αυτός που έριξε το πρώτο τσουπινάθο απελευθερώνει τους 6 ταύρους!

 

 

 

 

 

 

 

Η Comparsa των Γιγάντων είναι μια παρέλαση μέσα από μια διαφορετική διαδρομή κάθε πρωί, με εξαίρεση στις 6 Ιουλίου που η διαδρομή είναι βράδυ. Για να μην χάσετε την παρέλση μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από το San Fermin Pamplona Ayntamiento και σε πραγματικό χρόνο να εντοπιζετε το μέρος όπου βρίσκονται!

Στις 15 Ιουλίου το φεστιβάλ τελειώνει εκεί όπου ξεκίνησε. Φυσικά δεν έχει τον ίδιο κόσμο με την πρώτη μέρα… Κάθε συμμετέχοντας φοράει ένα κόκκινο μαντήλι και κρατά στο χέρι του ένα κερί.

 

 

 

Ο δήμαρχος δίνει το σήμα και όλα τα κεριά ανάβουν ενω το πλήθος τραγουδάει το “Pobre De Mí“, μια μελωδία λυγμού και ανακούφισης καθώς η Pamplona από την επομένη ανακτά δυνάμεις, αδειάζει και οι κάτοικοι επανέρχονται στους προηγούμενους ρυθμούς.

Οι Pamploneses αλλά και οι τουρίστες μαζεύονται στο δημαρχείο και με ό,τι έχουν και δεν έχουν… προκαλούν θόρυβο!

san fermin
san fermin

Τα μουσικά όργανα συνοδεύουν το κάλεσμα σε αυτό το κάλεσμα του Σαν Φερμίν.

0 comments on “Ισπανικά μαθήματα online: Το φεστιβαλ του Σαν Φερμίν

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.